Trend

Piri Reis'in Haritası ve Kayıp Hazinesi

piri-reisin-haritasi-ve-kayip-hazinesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışının arkasından genç Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumları yenilenmekte, her yer didik didik edilmektedir. Cumhuriyetin ilânının üstünden sadece altı yıl geçmiştir. İstanbul'un Sarayburnu denilen en güzel yerinde kurulan Osmanlı Padişahları'na ilişkin Topkapı Sarayı binaları da düzenlenmektedir. Milli müzeler müdürü Halil Ethem Eldem, Topkapı Sarayı'nda (harem dairesi'nde, bir rivayete göre de depolarda) coğrafya ilminin o zamana kadar tanımadığı bir haritasını bulur.

Bulunan harita yüzyıllar önce çizilen bir dünya haritasıdır (1929)' Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan, Piri Reis'in görenleri şaşırtan, çok hassas çizimlerinin yer aldığı dünya haritasının asırlar sonrasında gün yüzüne çıkışını bu sözlerle anlatır. ABD'yi yayınlayan en eski haritanın bulunduğu haberini alan Mustafa Kemal Atatürk, onu Ankara'ya getirterek bizzat kendisi inceler. Sonrasında  haritanın çoğaltılarak üzerinde ilmi incelemeler yapılmasını emreder. 

Topkapı Sarayı'ndan çıkan bu harita hemen sonra Afet İnan'ın da kurucuları arasında yer alacağı Türk Tarih Kurumu bilim heyetlerince incelenir. İnan, Cenevre Üniversitesi'nde okurken haritayı ilk defa batılı bilim adamlarının dikkatini çekecek şekilde anlatır. Haritanın bir kopyası 1953'te incelenmek üzere ABD'ye gönderilir. Antik haritalar uzmanı M.I Walter ile Arlington H. Mallery'nin incelemelerinde sonuç şaşırtıcıdır. Asırlar önce ceylan derisine çizilmiş haritada ‘izdüşüm yöntemi' kullanılmıştır. Bir küre üzerine konulduğunda haritanın günümüzdekilerle birebir aynı olduğu tespit edilir. Mallery'e göre çizim için havadan ölçüm yapılması gerekmektedir. Bu yüzden Piri Reis'in haritayı çizerken astral seyahat yapmış olabileceği düşünülür.

Piri Reis'in hazineleri Çanakkale Kilitbahir Kalesi'nde mi?

Peki, gerçekten Piri Reis'in hazineleri var mıydı? Tarihî kayıtlar Piri Reis'in 1553 Hürmüz Seferi dönüşünden ortalama bir sene sonra Mısır'da (iftira ve haksızlıkla) kellesinin uçurulduğunu yazıyor. Barbaros Hayrettin Paşa Akdeniz kaptan-ı deryası iken Piri Reis de Hint kaptan-ı deryası olarak görevlendirilir. Tabii Hint kaptan-ı deryası'nın son seferinde üç vapur ganimetinin bulunduğu da kayıt altında. İddiaya göre Piri Reis idamından önceki bir senelik vakitte hazinelerini de ‘yazıhane' olarak kullandığı Kilitbahir'e getirdi. üstelik o, amcası Kemal Reis'le birlikte denizlere açıldığı ilk günden beri ganimet ve hazinelerle birlikte dönmüştü. İddaaya göre Piri Reis'in sırları da, hazineleri de Çanakkale'de saklı: “bahriye kitabı orijinali 2 bin sayfa ve 4 ciltten oluşuyor. Hem dünya haritası, bununla beraber kitabın yazımı Piri Reis'in bu iki kalede uzun zaman kalmasını gerektirmiştir. Araç gereç, gözlem odası, eşya ve eserleri hep bu merkezdeydi. Burası Piri Reis'in kara kutusuydu. Büyük servetlere sahip kaptan-ı derya'nın miras bırakacağı vârisi de yoktu.”

Hiç yorum yok