Trend

Cüce Gezegen Cereste Hayat Var mı? Yaşam Ceresten mi Geldi?

cuce-gezegen-cereste-hayat-var-mi-yasam-ceresten-mi-geldi

Cüce gezegen Ceres, evrenin ilk anındaki gök taşı çarpışmalarından kurtulmuş olabilir. Bu muhtemellik, gezegenin hayatın beşiği olma ihtimalini doğuruyor. Astrobiyolojistler, evrenin herhangi bir yerinde, bir ihtimal de güneş sistemi'ndeki komşularımızdan birinde gelişmiş ya da gelişmemiş formda hayat bulma umudu içerisindeler. Sadece, güneş sistemi içerisinde yer edinen daha az geleneksel noktalarda bulunan yaşam belirtileri gözden kaçmış olabilir. İtalya'da meydana gelen uluslararası yaşamın kaynağı konferansına Giessen Üniversitesi'nden katılan Joop Houtkooper, dünya üzerindeki ömrün cüce gezegen Ceres kaynaklı gök taşlarından gelmiş olabileceğini öne sürdü.

Planet of Ceres Güneş Sistemi'nde bulunan en minik cüce gezegen olan Ceres, etrafında bulunan asteroit kuşağı ile biliniyor. Uluslararası astronomi donanmasının "gezegen" tanımını yenilemesinin ardından cüce gezegen olarak adlandırılan Ceres, şimdilerde dünya dışı organizmalara yuva olup olmadığı ile tartışılıyor. Evrenin ilk zamanlarında "geç ağır bombardıman" olarak bilinen bir dönemde asteroit yağmurları oluyordu. Houtkooper'e bakılırsa bu tehlikeli dönemden önce dünya üzerinde ömür varsa bile, büyük olasılıkla bu zamanda tamamen silinmiş, ve Güneş Sistemi'nin içini yerle bir etmiş bu kozmik enkazın içinden yine yeşermiş olması gerekiyor. Ceres'in dünya üzerindeki yaşamın beşiği olması fikri de burada ortaya çıkıyor.

İlginç bir şekilde, bombardıman döneminden beri ayakta kalabilmiş olan bu cüce gezegen, şayet bombardımana uğradıysa, üzerinde bulunan suyun hepsinı sonsuza kadar yitirdi. Yaşadığı sarsıntılar sebebiyle dağılan su örtüsü, çekim gücü düşük olan gezegenin yüzeyinden uzaklaşmış olabilir. Bu kuram, hem de yüzeyinde büyük kraterler bulunan ancak hiç su bulunmayan Vesta isimli asteroitin açıklanmasına da ışık tutuyor.

Hiç yorum yok